zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото понижава риска от хронични заболявания



Млякото понижава риска от хронични заболявания

Консумацията на повече мляко ограничава уврежданията в ДНК.

24 октомври 2012, здраве.bg

Консумацията на мляко се свързва с подобряването на здравето и понижаването на риска от диабет, метаболитен синдром и рак на дебелото черво. Група шведски учени са установили, че един млечен протеин (lactoferricin4-14) с доказани здравословни ползи значително ограничава растежа на раковите клетки при рак на дебелото черво като удължава периода на клетъчния цикъл.

В своето изследване учените открили, че лечението на рак на дебелото черво с този млечен протеин ограничава увредата на ДНК в клетките, засегнати от рака, когато са изложени на ултравиолетово лъчение. Разликата с резултатите на контролната група била малка, но значима. Данните са публикувани в изданието Journal of Dairy Science.

За целите на изследването учените изложили ракови клетки от дебелото черво на ултравиолетово лъчение, което причинява увреда на ДНК, след което отгледали клетките в присъствието или отсъствието на млечния протеин lactoferricin4-14. След това с помощта на чувствителна технология оценили ДНК увредите.

За да разберат механизмите, по които този конкретен млечен протеин ограничава ДНК увредите, изследователите оценили нивата на няколко протеина, които имат отношение към развитието на клетъчния цикъл, възстановяването на ДНК и клетъчната смърт. Резултатите потвърдили първоначалната им хипотеза, че lactoferricin4-14 ускорява възстановяването на ДНК.

Д-р Оредсън, автор на изследването, отбелязва, че като цяло раковите клетки имат дефекти в ДНК възстановителните механизми. Поради това протеинът lactoferricin4-14 вероятно ще има по-голям ефект върху нормални клетки, отколкото върху раковите. Според екипа този ефект на млечния протеин върху удължаването на клетъчния цикъл може да потвърди превантивното влияние на млякото срещу рака. Тези открития следва да се изследват допълнително за потвърждаване на действието в различни системи на тялото.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.