zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни против киселини



Храни против киселини

Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но е тъкмо обратното.

Някои типове храни доказано намаляват неприятното усещане от киселините.

здраве.bg

... епикатехин.

Сода за хляб

Макар че содата за хляб не е точно „храна”, тя е особено ефективна за погасяването на киселините. Трябва просто да разтворим половин чаена лъжичка сода в чаша вода и да изпием сместа. Това ще облекчи моментално симптомите-проява на стомашните киселини. Тъй като содата за хляб е изцяло алкална, тя действа бързо и помага за цялостното алкализиране на вътрешната обвивка на стомаха.

Пълнозърнести продукти

Някои зърнени култури като киноа, амарант и просо и произвежданите с тях пълнозърнести храни са полезни за облекчаването на киселините - заради високото си съдържание на калий и съответно алкализиращата си природа. Натрошени, тези зърна могат да заместят рафинираното брашно. Те са богати още на протеини, витамини В, калций и други полезни хранителни вещества, поради което са много важна храна за хората, които често страдат от киселини.

Храни, богати на калций

Калцият помага за ограничаването на секрецията на стомашни киселини и затова богатите на този минерал храни помагат при подобни проблеми. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле, извара и други успокояват вътрешната обвивка на стомаха.

Комбинацията от богати на калций и богати на калий храни като например мляко с мед има още по-добър ефект. Неслучайно калциевият карбонат е широко достъпно противокиселинно средство, продавано в аптеките.

Риба и морски дарове

Морските дарове и най-вече рибата, са полезни при стомашни киселини. Морските риби съдържат специфична органична киселина - таурин. Точно като храните, богати на калций, тауринът помага за ограничаване производството на стомашни киселини.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.