zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Броенето на калории не е ефективно средство за отслабване



Броенето на калории не е ефективно средство за отслабване

Може и да ядем по-малко, но това не е гаранция че ще отслабнем.

25 септември 2012, здраве.bg

Идеята за броенето на калории, когато искаме да отслабнем, е твърде опростен подход, който няма да даде желания резултат. Това бе доказано още веднъж при сравнение на диетата на различни тийнейджъри, при което се оказало, че част от тях с наднормено тегло консумират много по-малко калории от по-слабите си връстници.

Затлъстяването не е просто следствие на това, че хората с наднормено тегло ядат повече, обясняват учените от Университета на Северна Каролина, направили своите изводи, след като провели проучване на хранителния режим на почти 20 хиляди деца на възраст между 1 и 17 години.

Макар че малките деца привидно са повлияни от калориите, които приемат, точно обратното се оказва вярно щом навлязат в ранните тийнейджърски години. Изследователите предполагат, че може би тийнейджърите правят по-малко упражнения, защото вече са с наднормено тегло – но това не обяснява огромната разлика в теглото и количеството храна, което тийнейджърите консумират.

За съжаление изследователите засега не са проучили конкретните видове храни, консумирани от децата – в такъв случай странната зависимост може би щеше да бъде обяснена.

Накратко: от значение е какво ядем – не толкова в какво количество. Храната в заведенията за бързо хранене и тази, преминала през много термична обработка ни кара да качваме килограми, а здравословните храни като зеленчуци, месо и зърнени култури – не.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.