zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазнините: добрите срещу лошите



Мазнините: добрите срещу лошите

„Не яжте мазнини!” е призив, който не само не е правилен, но може да е и опасен за здравето ни, поне в някои случаи.

здраве.bg

... невъзможно, а и би било неправилно!, да ги изключим напълно от диетата си, защото много източници на наситени мазнини съдържат също така и от полезните - ненаситените. Правилният подход е само един – да ограничим консумацията на наситени мазнини, доколкото е възможно.

Внимание – трансмазнини!

Най-вредните мазнини, които за съжаление се съдържат в много и все повече храни днес са трансмазнините. Напоследък им се обръща особено внимание и като цяло посланието е едно – трябва да ги избягваме изцяло!

Трансмазнините не се съдържат в нито една храна от естествен произход, а се създават чрез процес, наречен хидрогенизация - зеленчуково масло се загрява заедно с водород (hydrogen), който прави маслото по-трайно и едновременно с това го превръща в твърда мазнина – за да е по-лесно за транспортиране и влагане при производството на различни храни.

Ако видим на етикета на дадена храна надпис от типа „с частично хидрогенирано зеленчуково масло”, е най-добре веднага да потърсим друга – без такъв надпис. Производителите на храни използват продуктите, съдържащи трансмазнини в какво ли не - сладкиши, маргарини, преработени храни - защото е по-евтино, а и удължава срока на годност на стоката (с други думи – носи повече печалба).

Трансмазнините доказано понижават нивото на т.нар. добър (HDL) холестерол, а същевременно повишават нивото на лошия (LDL).

Ето няколко интересни факти от статия, публикувана от Харвардския институт по обществено здраве и озаглавена „Мазнините и холестерола: да намалим вредните и да увеличим полезните” (Fats and Cholesterol: Out with the Bad and In with the Good):

- Заместването на богатата на въглехидрати диета с диета, богата на ненаситени мазнини, предимно мононенаситени, понижава кръвното налягане, подобрява нивото на липидите и намалява относителния риск от сърдечносъдови заболявания.

- Дори малки количества транс мазнини в режима на хранене могат да доведат до вредни здравословни ефекти. С всеки 2% допълнителни калории...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.