zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има храни, от които само огладняваме повече



Има храни, от които само огладняваме повече

Пристъпът на глад наистина се завръща с двойна сила след като похапнем някои храни...

здраве.bg

Няма значение колко се тъпчем с определени храни – те никога няма да ни заситят. Всички специалисти в областта на храненето са единодушни, че например пълнозърнестите храни ни засищат, а преработените, „джънк” храни обратно - могат да предизвикат още по-силен пристъп на глад, сякаш не сме сложили нищо в стомаха си. Това е резултат от факта, че по-голямата част от хранителната стойност на тези продукти е изчезнала при преработването им.

И колкото и да впрягаме силата на волята си, някои храни ни карат да се пристрастим към тях. Без значение колко зле се чувстваме от тях, просто не можем да спрем да ги ядем. Кои са тези храни? Какви храни да избягваме, когато се опитваме да заситим глада си?

Дъвка

Дъвките стимулират производството на стомашни сокове и слюнка. Тази слюнка, произвеждана по време на дъвченето, отива право в стомаха и го заблуждава, че има храна за смилане, а това ни кара да огладняваме повече.

Диетична сода

Ако на етикета на някоя газирана напитка пише „диетична”, това не бива да ни заблуждава. Изследванията доказват, че диетичната сода и производните й ни карат да огладняваме, а това е сигурен начин, че ще нарушим диетата си.

Изкуствените подсладители също имат ефект на засилване на апетита, но за разлика от обикновената захар, те не доставят на организма нещо, което ще обуздае породилия се глад, твърди Шарън Фоулър, която представи изследванията си по тази тема в британския вестник „Дейли мейл” и американската телевизия CBS. Според нея подсладителите влияят ограничаващо на мозъчните клетки, които следва да алармират, че сме се нахранили.

Високофруктозен царевичен сироп

Макар че според рекламите продуктите, в които той се съдържа, може спокойно да се консумират (с мярка), истината е, че високофруктозният царевичен сироп не може да се консумира умерено - той на практика е в почти всички преработени продукти и то не в умерени количества.

Сиропът подлъгва, т.е. и вреди, на метаболизма ни и колкото повече...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.