zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За жените: 2 лесни начина да се предпазим от остеопорозаЗа жените: 2 лесни начина да се предпазим от остеопороза

Упражненията и средиземноморската диета със зехтин ще опазят костите ни преди менопаузата.

здраве.bg

Жените, които наближават менопаузата, могат да намалят риска от поява и развитие на остеопороза без да се налага приемът нито на хранителни добавки, още по-малко на лекарства, а само с помощта на две лесно постижими корекции, ако е необходимо, в начина си на живот.

Умерено интензивните упражнения – като например плуване или дори 15-20 минути разходка – могат да защитят костите ни преди да навлезем в менопаузата, а средиземноморската диета, за която е характерна значителната консумация на зехтин, допълва ефекта. Дори само два часа упражнения на седмица са достатъчни за подобряване здравето на костите, а резултатите са забележими след осем седмици, показват резултатите от различни изследвания.

В едно от тях се казва, че спазването на средиземноморската диета в рамките на 2 години има значителен ефект върху здравината на костите. Редовната консумация на плодове и зеленчуци, както и на много маслини и зехтин, може да ни помогне да се предпазим от остеопорозата.

Ползата от средиземноморската диета вероятно е в зехтина, твърдят учените от болницата „Д-р Йозеп Труета” в Испания. Наблюдаваната от тях група от доброволци редовно се хранела според един от трите предложени им здравословни хранителни диети: средиземноморска диета с ядки, средиземноморска диета със зехтин и нискомаслена диета. Тези, които се хранели по схемата на средиземноморската диета с повече зехтин имали най-добри резултати по отношение на здравето на костите след период от две години, съобщава изданието Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.