zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Органичната храна не е по-питателна, поне засега



Органичната храна не е по-питателна, поне засега

Храните с органичен произход изглежда не успяват да защитят мнението, че са по-полезни за здравето, твърди изследване.

10 септември 2012, здраве.bg

Органичните плодове, зеленчуци и меса не са по-добър избор пред конвенционалните им варианти - поне по отношение на съдържанието на витамини и цялостната им хранителната стойност. Това сочат резултатите от ново изследване, проведено в университета „Станфорд”.

Хората предпочитат да си купуват органични храни поради много различни причини, една от които е предполагаемите здравословни ползи, твърди д-р Кристъл Смит-Спенглър, ръководител на изследователския екип.

Но има ли наистина здравословни съображения, поради които да избираме органичните храни като по-питателни? За да отговорят на този въпрос, д-р Смит-Спенглър и колегите й прегледали резултати от над 200 изследвания, сравняващи или здравето на хората, консумиращи органични храни, със здравето на онези, избиращи конвенционалната продукция, или, по-често, нивата на хранителната стойност и замърсяване на самите храни.

Проучваните храни включвали органични и неорганични плодове, зеленчуци, зърнени култури, месо, яйца и мляко.

Много от изследванията не давали специфично определение за „органична” храна – която обикновено струва поне двойно повече от „обикновената” – твърдят д-р Смит-Спенглър и екипът й в изданието Annals of Internal Medicine.

Според стандартите на Министерство на земеделието на САЩ фермите за органична продукция следва да не използват никакви синтетични пестициди и торове, хормони и антибиотици. Животните, отглеждани за органично месо пък трябва да има свободен достъп до местата за паша.

За сравнение, много конвенционални ферми използват пестициди, за да предпазят растенията от насекоми, и отглеждат животните в условия на претъпкани затворени развъдници, където в храната се слагат антибиотици, за да се стимулира растежа на добитъка и за да бъде предпазен от заболявания.

Изследователите от „Станфорд” установили, че няма разлика в количеството витамини в растителните и животинските продукти, отглеждани органично и конвенционално – и единствената разлика по отношение на хранителната стойност...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.