zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Микровълновата печка: доколко е безопасна и безвреднаМикровълновата печка: доколко е безопасна и безвредна

Как всъщност храните, минали през микровълновата, се отразяват на организма ни.

4 септември 2012, здраве.bg

Микровълновата – бърза, удобна... но дали е безопасна? Според различни изследвания храната, която слагаме в микровълновата, излиза от нея напълно различна. Това се дължи на промяната в молекулярната й структура - в следствие на пренареждането на атомите.

Хранителните стойности на полезните вещества в ястията намаляват, тъй като в микровълновата се унищожават ензимите и аминокиселините в продуктите. Всичко това на теория може да се случи и в обикновената печка, но поради високата мощност на микровълновата, загубата на полезни вещества в храната е много по-голяма.

Приготвянето на храна в пластмасов съд или с найлонова обвивка в микровълновата може да доведе до отделянето на изключително вредни химикали, които попадат в ястието. Далеч по-безопасната алтернатива е да претопляме храната си на котлона или в обикновена фурна. Бамбуковите съдове за готвене на пара са оптималният уред за претопляне на ястията в микровълнова печка – при тях ензимите и аминокиселините не се губят, а храната запазва влагата си, за разлика от изсъхналата и приличаща на гъба храна, излизаща от микровълновата.

Според швейцарско клинично изследване, консумацията на храни от микровълновата, особено ако е всеки ден, може да доведе до физически и психически нарушения на функциите на тялото. Така приготвените храни могат да възпрепятстват биологичните функции като секрецията на хормони и работата на имунната система, могат дори да изменят кръвта ни като понижат броя на кръвните клетки, покачат „лошия” (LDL) и понижат „добрия” (HDL) холестерол. Тялото не е в състояние да усвоява тези храни поради загубата на ензими и аминокиселини и заради понижената хранителна стойност, което води до редица храносмилателни проблеми. Възможно е и възникването на психични проблеми поради нарушения във функционирането на мозъчните вълни.

През 1989 г. Университетът на Минесота публикува официално съобщение, че загряването на шишета с бебешка формула в микровълновата не е безопасно. Причината е в различието...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.