zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората, които живеят близо до морето, са по-здрави



Хората, които живеят близо до морето, са по-здрави

Една от потенциалните причини за това живеещите край морето да са по-здрави е пониженото ниво на стрес.

8 август 2012, здраве.bg

Хората, които живеят близо до морето, са като цяло по-здрави от живеещите във вътрешността на страната, показват данните от ново изследване на Европейския център за околната среда и човешкото здраве и Университета на Екзитър, Великобритания. Учените събрали информация от статистическите данни за преброяване на населението в страната, за да определят как се различава здравето на хората в различните части на морската държава. Според резултатите колкото по-близо живеят до морето, толкова по-здрави са хората.

В анализа били включени данните от преброяването на населението във Великобритания от 2001 г., базиращи се на отговорите на над 48 милиона души. Изследователите проследили съотношението на хората, споделящи, че здравето им е „Добро” (в сравнение с отговорилите „Сравнително добро” или „Не е добро”) и след това сравнили този показател с фактора колко близо живеят до крайбрежието. Под внимание били взети и възрастта, пола и редица социални и икономически фактори (като образование и приходи), които варират из различните райони на страната.

Резултатите показват, че като цяло населението, живеещо на крайбрежието, е по-здраво в сравнение с онази част от популацията, която живее във вътрешността на страната.

Заедно с други изследвания, резултатите от това проучване доказват, че достъпът до „добрата” околна среда може да играе важна роля в справянето с неравенството в поддържането на здравето на хората от най-богатата и най-бедната прослойка в обществото.

Предходни изследвания са показали, че околната среда по крайбрежието не само предлага по-добри възможности за жителите да бъдат активни, но осигурява и значителни ползи по отношение на ограничаването на стреса. Друго скорошно изследване, проведено от Центъра, открило, че посещенията на крайбрежието карат хората да се чувстват по-спокойни, по-отпочинали и по-обновени в сравнение с посещенията в градските паркове или планините. Една от причините, поради които жителите на крайбрежието се радват а по-добро здраве...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.