zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фейсбук и приятелите стимулират доброто здравеФейсбук и приятелите стимулират доброто здраве

Социалните мрежи могат да са от полза за това всички да сме по-здрави.

2 август 2012, здраве.bg

Дали всъщност знаем всички положителни страни от това да присъстваме в социалните мрежи онлайн, както и да общуваме с приятелите си!? Повечето хора го наричат „изкуството” на убеждаването, но изследователите на общественото здраве от университета на Южна Калифорния се опитват да подчертаят „науката” зад социалното влияние. Те се надяват, че по-доброто разбиране на човешките взаимоотношения – както на живо, така и онлайн – може да помогне за предпазването от заболявания и за промотирането на цялостно добро здраве.

Независимо дали целта е спирането на цигарите в едно училище или ограничаването на болестите, предавани по полов път, в дадена общност, е важно да разбираме социалната структура на групата и динамиката на влиянията в нея. „Ако влезем в една гимназия и искаме да променим физическата активност или другите застрашаващи от затлъстяване поведения, трябва да разберем, че съществуват клики и подгрупи от ученици, които са изложени на различни рискове”, обяснява д-р Томас Валенте, професор по превантивна медицина в университета.

„За различните групи трябва да се измисли дизайн на различни интервенции, вместо да се притесняваме, че подходите ни са неефективни. Можем да свършим много по-добра работа и да стимулираме младежите към здравословно поведение, ако разбираме контекста на социалната мрежа и създадем интервенциите, имайки предвид откритите детайли.”.

Валенте, чиито изследвания са насочени върху социалните мрежи и влияния, е съставил колекция от методи, които защитниците на общественото здраве използват, за да стимулират промените в поведението. Професорът обяснява защо определени методи могат да бъдат по-ефективни от други в дадени ситуации. Анализът му е публикуван в издание на списанието Science.

Съществуващите доказателства показват, че използването на Фейсбук и другите социални мрежи е доста ефективно. И все пак науката как мрежите могат да се използват за засилване на промяната на поведението и подобряване на организационното представяне...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.