zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чесъна: любов със странен, но полезен за здравето, аромат



Чесъна: любов със странен, но полезен за здравето, аромат

Чесънът с неговата активна съставка алицин е един от най-старите зеленчуци, използвани в медицината заради лечебните си свойства.

17 юли 2012, здраве.bg

Чесънът се използва от хиляди години поради лечебните си свойства. Преди да открият антибиотикът пеницилин, чесънът се е използвал за лечение на голям брой често срещани инфекции. Принадлежащ към групата на лука, той е популярно допълнение към много ястия от традиционната кухня по целия свят.

Чесънът може да се консумира суров, наситнен, изстискан, пържен, на прах, под формата на масло или като хранителна добавка. Той е бил основна съставка в храните на древните египтяни, които вярвали, че този зеленчук дава сила и издръжливост на мъжете, които строят пирамидите.

Древните гърци и римляните също вярвали, че чесънът подобрява физическата сила на човека. В Китай и Индия чесънът се използва отдавна за медицински цели. Научни изследвания също са доказали, че той е ефективен в лечението и предпазването от различни здравни проблеми.

Чесънът наистина се отличава с уникален вкус и силен аромат. Ядливата глава на растението обикновено се състои от 4 до 20 скилидки. Те са обвити в бял „хартиен” слой и обикновено са бели на цвят. От витамините в чесъна се съдържат най-много В1, В6 и С. Той е и богат източник на минералите манган, калций, калий, селен, фосфор, желязо и мед, както и на протеини, въглехидрати и мазнини. В същото време глава, състояща се от 9 скилидки, съдържа само 42 калории.

Водещото химично вещество в чесъна, което му придава типичните аромат и вкус, е алицинът. Той е съставка на сярата, която се освобождава от скилидката, когато бъде нарязана. На алицинът се дължат и повечето ползи за здравето на чесъна.

Предпазва и се бори с инфекциите

Хората, които редовно ядат чесън, боледуват по-рядко от грип и настинки. Ако пък приемът на чесън се увеличи при вече налично заболяване, възстановяването е по-бързо в сравнение с това при останалите хора. Проучванията показват, че чесънът може да подсили имунната система, да пречисти тялото от токсините и има идентичен ефект на този от антибиотиците.

Понижава кръвното налягане

Изследвания показват...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.