zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво кара хората да поемат големи рискове



Какво кара хората да поемат големи рискове

Неочакваните събития променят склонността ни да рискуваме.

17 юли 2012, здраве.bg

Чудили ли сте се някога защо някои от нас са склонни да поемат големи рискове като например драстична смяна на кариерата, изкачване на висок планински връх или екзотично приключенско пътешествие в непозната страна, а други не? Отговорът може да е в това колко пъти животът ни е изненадвал с неочакван край на различни ситуации, които сме преживели в миналото си.

Според резултатите от изследване, проведено от психолога Хийт Демъри от университета Case Western Reserve в Кливланд, щата Охайо, хората, които са били споходени от изненадваща развръзка на различни ситуации – независимо дали крайният резултат е бил добър или лош – са по-малко склонни да поемат рискове в бъдеще. С други думи, няма значение дали губим или печелим, а дали очакваната развръзка наистина се случва.

„Хората привидно понижават склонността си да поемат рискове след като са преживели някаква ситуация с изненадващ завършек – дори позитивен. Изненадващите събития доказано карат животните да спират, да се смразяват, да се ориентират спрямо изненадващия стимул и да променят схемите и представите си как функционира светът”, обяснява Демъри.

Американският учен изследва природата на емоциите, как се отразяват те върху взимането на решения и дали текущото емоционално състояние на човека може да предскаже склонността му да поема рискове. Предишни проучвания са разкрили, че позитивните и негативните емоционални състояния съответно понижават и повишават склонността към риск.

Демъри решил да проведе опит, в който дал на участниците пачка фалшиви банкноти от по $50, която да използват за участие в една или две от три вида електронни игри по 25 пъти. Всяка игра водела до печалби с различни вероятности: 13% при големите джакпоти, 50% при средните и 87% при много малките печалби. Макар че участниците не играели с истински пари, имало мотивация да спечелят. За всеки долар в сметката на участника в края на 25-тата игра, човекът получавал по 1 билет, позволяващ му да участва в томбола за $50.

Екипът на Демъри...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.