zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ябълките са с най-много пестицидиЯбълките са с най-много пестициди

Най-много вредни химикали има в ябълките и целината, най-малко – в лука.

здраве.bg

Ябълките са най-замърсени с пестициди сред всички плодове и зеленчуци, които си купуваме, не далеч след тях са целината и чушките. Най-чисти по същия показател са лукът, ананасите и царевицата, съобщават от Environmental Working Group (EWG), които наскоро публикуваха поредното си проучване върху съдържанието на пестициди и други химикали в неорганичните храни.

Изследователите от EWG твърдят, че са установили „значими остатъци от пестициди в 68% от продукцията”, която са тествали, включително химикали, които са забранени за употреба в земеделието. Остатъци като органофосфати, които могат да причинят проблеми в нервната система, били открити и в бебешките храни.

Учените, както и след всяко предишно тяхно изследване, са съставили списък с 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци, но в доклада си този път са включили и списък с най-малко замърсените 15 такива.

Начело на списъка с най-замърсената продукция са ябълките, следвани от целината, чушките, прасковите, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците. Най-чистите плодове и зеленчуци започват от лука, следван от сладката царевица, ананасите, авокадото, зелето, граха, аспержите, мангото, патладжана и кивито.

Зеленият фасул, къдравото зеле и зелените листни зеленчуци, които били тествани, съдържали остатъци от пестициди, които ги класират извън челната 12-тица, но все пак в тях са открити органофосфатни замърсители.

Лобистки групи като Алианса по храните и земеделието твърдят, че EWG са изопачили диаграмите и плодовете и зеленчуците могат да бъдат измити преди консумация като така ще бъдат премахнати всички остатъци от пестициди. Но все пак много специалисти са единодушни, че миенето едва ли е достатъчно във всички случаи.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.