zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разпознаем колко захар има в храните



Как да разпознаем колко захар има в храните

Всъщност захар се съдържа в почти всички храни и не тя самата, а прекалената й употреба е вредна.

Защо е важно да научим алтернативните имена на добавената в храната ни захар и да ги търсим в етикетите?.

здраве.bg

Ако се научим да разпознаваме истинското количество захар в храните, това ще ни помогне да правим по-добри избори относно храненето си като цяло. Според института по обществено здраве към Университета „Харвард” средно по статистика човек консумира 22 ч.л. захар на ден, което са 350 от т.нар. празни калории. Тъй като добавената захар има много имена, е полезно да се научим как да ги идентифицираме на етикетите на храните.

Диетите с висока консумация на преработени храни като рафинирано брашно и добавена захар се свързват с повишения риск от диабет и сърдечни заболявания.

Хранителна информация на етикета

Етикетите, на които са посочени хранителни факти за продукта, ни показват колко грама съдържа той в 1 порция, но не различават натуралната захар като фруктозата в стафидите, от добавената захар.

Често използван от производителите трик при преработените храни е да използват повече от един вид захар, за да не показват, че захарта е водещата съставка. На етикетите на храните съставките са изписани в последователност, зависеща от количеството им в продукта.

Производителите могат да избегнат посочването на захарта като една от първите съставки като посочат всеки вид захар отделно по-назад в списъка. За да избегнем това, е важно да проверяваме етикетите за общото количество захар.

Съдържание на захар в храните без етикет

Добре е да имаме и книжка или програма, която да служи за хранителен гид или брояч на калории, който съдържа информация колко грама захар има в порция от определен продукт. Целите необработени храни рядко имат етикет със съдържание и информация за продукта.

Някои храни като плодовете, зеленчуците и млечните продукти, съдържат естествено възникващи захари. Плодовете съдържат фруктоза. Някои от тях са особено богати на натурална захар – тропическите плодове, зрелите банани, динята...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.