zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои диети изгарят повече енергия



Някои диети изгарят повече енергия

Диетата с малко въглехидарти логично води до по-малко изгаряне на енергия, но прави ли я това най-добра за отслабване?

Диетите с ниска консумация на въглехидрати изгарят най-много енергия, но въпреки това дали са най-препоръчителни?!.

2 юли 2012, здраве.bg

... и 20% от протеини. Диетата с нисък гликемичен индекс се състояла от 40% въглехидрати, 40% мазнини и 20% протеини като храните в нея били по-малко преработени като зеленчуци или пълнозърнести продукти. Диетата с ниска консумация на въглехидрати, като диетата на Аткинс, била съставена от 60% мазнини, 30% протеини и 10% въглехидрати.

Всеки участник в изследването спазвал всяка от диетите в продължение на четири седмици като последователността била назначена от изследователския екип. Резултатите показали, че при спазването на нисковъглехидратната диета се изгарят 1470 килоджаула повече в сравнение с диетата с ниска консумация на мазнини. Това се равнява на около час умерена физическа активност на ден.

Диетата с ниска консумация на мазнини се оказала с най-лоши ефекти по отношение на метаболитния синдром. Неблагоприятно били повлияни инсулиновата чувствителност, нивата на триглицеридите и на добрия холестерол. Нисковъглехидратната диета също имала своите слабости – причинявала повишаване нивата на хормоните на стреса и възпаленията, което от своя страна може да доведе до сърдечно заболяване.

„Това, което сме изгубили през последните 50 години, опитвайки се да спазваме диети, е разбирането за качеството на храната. Прекалено опроставяме нещата като се опитваме да отрежем цял клас хранителни вещества като всички мазнини или всички въглехидрати”, обяснява д-р Лудвиг. „Качеството на килоджаулите, които постъпват в тялото, могат да се отразят на броя килоджаули, които то изгаря”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.