zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гените са важен фактор при предпочитанията ни към определени храни



Гените са важен фактор при предпочитанията ни към определени храни

Различните усещания за вкуса на храната са и генетично обусловени.

28 юни 2012, здраве.bg

Гените, разбира се, определят до голяма степен как изглеждаме или как се държим, макар че и факторите на средата играят голяма роля. Изследвания доказват, че предпочитанията ни към определени храни и усещането за вкус също се диктуват от биологичния фактор, особено по отношение на горчивите съставки. Способността да усещаме горчивия вкус на някои храни обикновено се отразява на това дали харесваме или не тази храна.

Предпочитанията към определени храни не зависят единствено от вкуса им, тъй като видът, начинът на приготвяне, цената и ползите за здравето също влияят върху решението ни.

Гените и вкуса

Усещането за вкус е едно от традиционните пет сетива и се отнася до способността ни да определяме характерните вкусови качества на съставките в храната. Чувствителността към вкуса се предава по вкусовите рецептори, които се намират най-вече по горната част на езика, но също и по горното небце, страничната и задната части на устната кухина.

Петте основни усещания за вкус са сладко, кисело, горчиво, солено и приятно. Вкусовите ни рецептори само частично допринасят за усещането, тъй като консистенцията, температурата, подправките и аромата на храната също са важни.

Именно вкусът към храната обикновено определя дали я обичаме или не, но някои по-общи елементи, присъщи за културата ни, често ръководят решението ни, когато се чудим какво да си купим в магазина или поръчаме в ресторанта. Например броколито може да се възприеме като храна с горчиво неприятен вкус, но да бъде харесвано заради здравословните си качества, ниската цена и хрупкавия си вид. Хайверът от своя страна е доста солен, но пък често се консумира само за потвърждение на успеха в кариерата - тъй като е скъпа храна.

Горчивото

Възприятието за горчивина е вероятно най-важният фактор за това да не харесваме определена храна, макар че съдържанието и съдържанието на сол също са важни. Някои хора харесват умерено горчиви храни, но все повечето не са привлечени от тях.

Но една и съща...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.