zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дискаунт супермаркетите са една от причините за затлъстяванеДискаунт супермаркетите са една от причините за затлъстяване

Здравословните храни не стават по-достъпни, когато супермаркетите се борят за все по-големи и големи намаления.

22 юни 2012, здраве.bg

Хората, които редовно пазаруват в т.нар. дискаунт-вериги – супермаркетите, акцентиращи основно върху евтините стоки, по-често страдат от наднормено тегло и затлъстяване в сравнение с пазаруващи от останалите магазини, сочат резултатите от ново изследване, проведено в САЩ.

Изнесените данни предполагат, че поради тази причина цените в супермаркетите могат да се окажат сред ключовите оръжия в борбата със затлъстяването.

Учените анализирали основните места, откъдето хората пазарували хранителни стоки и какви марки храни си купуват. Също така разделили супермаркетите, използвани от хората, на три нива въз основа на средните цени на 100 основни продукта.

След като взели предвид демографските данни на участниците, образованието и дохода им, изследователите установили, че само един на всеки седем души пазарува в най-близкия супермаркет. Останалите избирали своя предпочитан магазин по друг критерий и, както се оказва, за съжаление най-често те отивали до там, където цените са най-ниски.

Изследването, чиито резултати са публикувани в изданието American Journal of Public Health, също така установило, че степента на наднормено тегло и затлъстяване е в зависимост от вида супермаркет, от който пазаруват хората. Само 9% от хората, страдащи от излишни килограми, пазарували в скъпите магазини за хранителни стоки, докато 27% пазарували в дискаунт-веригите.

Според изследователите ключовата стратегия за борба със затлъстяването трябва да е намаляването на цените на здравословните продукти. Те обаче са скептични, че без административна намеса веригите магазини могат да бъдат мотивирани да променят своите приоритети.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.