zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се насладим на храната като французите



Да се насладим на храната като французите

Френската диета е доказателство, че изборът на храните не е всичко, за да сме здрави и елегантни.

здраве.bg

Удоволствието от храната е толкова важно за здравето! Нека си представим поне за момент, че живеем в свят, в който всеки от нас може да яде каквото си поиска и в същото време да има стройна фигура, добро здраве и да се радва на живота с пълна сила.

Добре дошли във френския парадокс! Това е култура, която по традиция постоянно консумира хляб, вино, шоколад, мазнини и месо, и въпреки това французите се отличават със завидно здраве и дълголетие. Ключът към тази магическа комбинация от здраве и удоволствие е цялостното отношение на французите към храната и начина им на живот.

Да забавим забързаното си ежедневие и да вкусим от живота (и от вкусно ястие)

Типичното ястие за французите винаги включва три важни компонента: качество, вкус и разнообразие. За френската кухня е характерно да се използват най-пресните и висококачествени съставки – обикновено местно (и органично) производство. Френската диета винаги включва характерни за сезона плодове и зеленчуци, подправки, много вода и... чаша вино с всяко ястие. Силният вкус допринася за усещането за удовлетворение и засищане с по-малка порция. Храненето по този начин поддържа здравето благодарение на широкия спектър питателни и полезни вещества в храните през всеки сезон.

Французите се наслаждават на добре овкусена храна, в която няма нищо изкуствено или прекалено преработено. Те не гледат на храната като на необходимост, а като на нещо, на което всеки трябва да се наслади. Задължително внимание се отделя на външния вид, аромата, текстурата и вкуса. Всяка хапка е цялостна наслада за сетивата.

Французите обикновено се хранят по три пъти на ден и много рядко похапват нещо малко помежду. Тези три хранения са особено важно време, прекарано със семейството или приятелите. Добрата компания, храната и разговорите са съществена част от френската култура. Гледането на телевизия (или всяка друга дейност, която разсейва вниманието от ястието и разговорите) е непривично.

В контраст на това, родената...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.