zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бебетата умеят невероятни за нас порасналите неща!



Бебетата умеят невероятни за нас порасналите неща!

Бебетата са толкова сладки! И това съвсем не е случайно...

5 умения, които всяко бебе притежава – за разлика от по-големите.

11 юни 2012, здраве.bg

... връзки чрез процес, който науката нарича „съкращаване”.

Квантова интуиция

Квантовата механика, странната съвкупност от правила, които управляват поведението на елементарните частици, е прословута с това, че е много объркваща. Според нея една частица (като електрон или фотон) не се намира нито тук, нито там, но е и навсякъде едновременно – като облак. Само при големи групи частици облакът изчезва, което определя конкретното място на нещата по света. А пречката е доста елементарна, но и почти общовалидна за всички хора: преживяването на нашата обективна реалност ни пречи да разберем квантовата механика –дори Алберт Айнщайн не е успял интуитивно да я проумее.

Новородените бебета обаче, не са привикнали да възприемат реалността по този обективен начин и затова са единствените живи същества, които интуитивно разбират квантовата механика. До навършването на 3 месеца те нямат усещане за „постоянство на обекта” и не разбират, че той може да е само на едно място в даден момент. Много игри-експерименти доказват това - бебетата мислят, че един скрит обект може да е абсолютно навсякъде. Това е първична демонстрация на интуицията им за квантовата механика.

Чувство за ритъм

Независимо дали след десетина години ще бъдат звезда в танците или ще имат два леви крака, всички бебета се раждат с вродено чувство за ритъм. Това е ясно демонстрирано от резултатите на изследване, проведено през 2009 г. В него екип от европейски изследователи пускали ритъм на барабан на спящи бебета на по 2-3 дни. От време на време пропускали някой такт като по този начин нарушавали ритъма. Когато това се случело, електродите, свързани към главата на бебетата, отчитали, че в мозъка им се генерира ключов отговор, който показвал, че очакванията им не са оправдани (съответно, че правят разлика между правилния и нарушения ритъм).

Възможно е сърдечният ритъм на майката да е програмирал усещането за ритъм на бебетата още докато са в утробата. Или пък това умение е инстинктивно. Независимо...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.