zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да върнем здравия вид на мазната кожа



Как да върнем здравия вид на мазната кожа

5 съвета как да направим мазната и проблемна кожа здрава.

здраве.bg

Има много причини кожата ни да се омазнява – от неправилно почистване до сериозни здравословни проблеми като хормонален дисбаланс. Преди да предприемем някакви мерки за лечение на кожата, е важно да разберем каква е причината за специфичното й състояние.

Кожата по природа е покрита с тънък слой естествено омазняване, което я предпазва от изсъхване. Този слой има стойност на pH около 5. Когато химичният баланс на кожата бъде нарушен, възникват множество проблеми като акне, изсъхване или прекомерно омазняване на кожата, ранно образуване на бръчки и други. Затова, ако кожата ни е мазна, това не значи, че трябва да се отървем от омазняването, защото това ще я изсуши, а сухата кожа се уврежда лесно. Положителната страна на това да имаме мазна кожа е, че тя по-бавно се състарява в сравнение с нормалната.

Когато се опитваме да третираме по някакъв начин проблемът с мазната си кожа, първо трябва да се уверим, че ще запазим нивото на pH на кожата здравословно. Ето няколко стъпки, които са важни и необходими, за да превърнем мазната си кожа в здрава кожа.

Натурални почистващи продукти за мазна кожа

Много от продуктите за грижа за мазната кожа съдържат вещества, изсмукващи естествената мас, което оставя кожата суха и уязвима на лесни увреди. Затова по-добрият вариант е да използване натурални продукти, които служат за почистване и тонизиране. Глицеринът и гел-базираните почистващи продукти са най-подходящи за мазна кожа. Добре е да използваме и натурални ексфолианти като брашно от орехи или нахут.

Тоник за лице

Тъй като кожата ни вече е от мазния тип, нямаме нужда от повече овлажняващи продукти. Вместо това е добре да използваме тоник веднага след като сме почистили лицето си. Най-добре е да го приложим веднага след като сме измили лицето си и то е още леко влажно. Можем да използваме всякакви продукти, стига да имат pH близко до това на кожата – розова вода, лимонов сок, примесен с вода, друг цитрусов сок.

Чисти коса и скалп

Здравето...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.