zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезно ли е да плачем



Полезно ли е да плачем

Жените несъмнено плачат по-често, но за това си има съвсем логично обяснение.

Каква всъщност е функцията на плача и има ли наистина такова нещо като „сълзи от радост”.

29 май 2012, здраве.bg

Ние хората всъщност най-често използваме плача, за да си изпросим помощ и утеха или понякога – за да се предпазим от агресията на другите. Това са функциите на плача още при безпомощните и зависими бебета и нямаме почти никакво основание да си мислим, че тази характерна черта се променя с напредването на възрастта.

Но защо, когато плачем, това ни кара да се чувстваме добре

Възможно е да съществува някаква физиологична полза, свързана с плача – например стимулация на парасимпатиковата нервна система, която играе важна роля за отпускането. Роненето на сълзи може да освобождава и опиоиди, натурални химикали, които повлияват усещането за удоволствие, и окситоцин, хормон, чиято функция е да свързва хората, да създава чувство на доверие и да понижава стреса. Най-голямата полза обаче идва не от самото плачене, а от утехата и подкрепата, която другите ни оказват като реакция на сълзите ни. Въпреки всичко това, ако понякога възпираме сълзите си, едва ли ще навредим на здравето си. Продължителното потискане на емоциите обаче може да изсмуче енергията от тялото ни и евентуално да причини физически симптоми.

Защо жените плачат повече

На първо място, според най-новите схващания, мъжкият полов хормон тестостерон възпрепятства плача, докато женският хормон пролактин напротив - понижава емоционалния праг. Освен това жените по правило са по-често изложени на силно заредени емоционално ситуации като например грижите около децата. И не на последно място – от мъжете често се очаква да контролират сълзите си.

Мит ли са тогава сълзите от щастие

Някои експерти се съмняват, че човек може да плаче заради позитивни неща. Много често обаче по време на щастлив момент си позволяваме да си спомним за по-малко щастливи времена. Например, когато се срещнем отново с някого, с който не сме се виждали дълго време, всъщност плачем заради времето, през което този човек ни е липсвал.

Включително и бракът, макар по принцип да е позитивно събитие, все пак отразява...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.