zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексът ще спаси човечеството от опасни мутации



Самата природа е заложила в него функцията да усъвършенства всяко следващо поколение.

4 март 2006, здраве.bg

Защо правим секс? Едва ли някой се задава този въпрос по време на едни от най-сладките моменти от живота си. Но учените, които винаги искат да стигнат до същината на проблема, се интересуват от този проблем.
Репродуктивната функция в природата е много важна. Това е основен инстинкт и начин за продължаване на рода, а също и гаранция за продължаване на живота на Земята. Според една оригинална теория този инстинкт е призван освен всичко да... избави човечеството от “опасни” мутации. Всеки нов организъм е по-устойчив на природните изменения и естествения подбор. Американски учени са решили да потвърдят или опровергаят тази теория и са установили - в действителност не всичко е толкова оптимистично.
Днес учените се опитват да проверят хипотезата, изказана още преди 20 години. Според нея сексът и по-точно инстинктът за продължаване на рода е своеобразно “почиствате на човечеството”. В резултат на обмена на гените и тяхното смесване се появяват нови организми, които са по-малко застрашени от опасни мутации. Така с течение на времето в природата ще останат само силните индивиди, които ще водят човечеството все по-близо до съвършенството. С други думи сексът прави човешкия организъм практически идеален. Тази версия наречена “мутационна детерминирана хипотеза” предизвиква обаче не малко спорове.
За да получат отговор на всички въпроси, учените от Университета в Хюстън са симулирали по електронен път създаването на организми, “възпроизведени” по-същия начин, като реалните хора. Оказва се, че след редица поколения новите организми стават способни да се съпротивляват на всякакви промени и мутации.
Учените наричат тази способност “генетична надеждност”. Постепенно тя се пренася и върху човека. Когато дигитално симулираните организми са били подложени не на една, а на няколко мутации, те не са устоявали на промените и са загивали. “В живота става именно така”, твърдят изследователите от Хюстън, “Слабите организми издържат само 1-2 мутации. Те не могат да се приспособят към природните...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.