zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как внасяме бактериите у домаКак внасяме бактериите у дома

Човешкото присъствие е основен фактор за наличието на повечето вредни микроби във въздуха в помещенията.

здраве.bg

Самото присъствие на един човек в стаята внася във въздуха до 37 милиона бактерии за всеки час, сочи нови изследване на университета „Йейл”. „Живеем в този своеобразен бульон от микроби и най-едната съставка в него са собствените ни микроорганизми”, твърди Джордан Пекиа, професор в университета и автор на изследването, публикувано наскоро в онлайн варианта на списание Indoor Air.

Прахът по пода се оказва най-големият източник на бактериите, които вдишваме.

Много предишни изследвания са изучавали различните микроорганизми, намиращи се в стаите, в които живеем всеки ден, но това е първото изследване, което определя точно колко човешкото присъствие допринася за повишаването на нивото на биологичните аерозоли във въздуха в помещенията.

Пекиа и екипът му са измерили и анализирали биологичните частици в една университетска аудитория в продължение на 8 дни – четири от които в стаята е имало периодично хора, а в другите четири помещението е било постоянно свободно. Във всички случаи прозорците и вратите са били затворени. Климатичната система е оперирала в рамките на нормалното ниво. Изследователите сортирали бактериите и микроорганизмите, които открили, по размера им.

Най-общо те открили, че човешкото присъствие се свързва със значително повишени концентрации на бактерии и гъбички с различни размери във въздуха. Когато помещението било заето, имало висок количествен ръст на по-големи на размер гъбички и средни на размер бактерии. Размерът на бактериите и гъбичките е важен, защото това определя каква е вероятността да бъдат филтрирани от въздуха или да останат в него. Според учените именно размерът на микроорганизмите е от основно значение.

Изследователите установили, че около 18% от всички бактериални емисии в стаята – включващи и пресните и останалите от преди бактерии – идват от хората. Сред 15-те най-разпространени в изследваното помещение видове бактерии има 4, които са директно асоциирани с хората, включително най-разпространената и...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.