zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10% от пациентите са с грешна диагноза



10% от пациентите са с грешна диагноза

Вероятността да не сме болни от това, което лекарят е преценил, и да пием излишни лекарства, е по-голяма, отколкото може би си мислим.

23 май 2012, здраве.bg

Диагностицирани сте с хронична болест като диабет, сърдечен проблем, артрит или дори рак? Има 10% шанс лекарите да са сбъркали – което значи, че може би пиете силни лекарства напълно без причина.

Лекарите поставят погрешна диагноза на своите пациенти в един от всеки десет случая, изчисли ново изследване. В резултат на това твърде много хора приемат скъпи лекарства заради заболяване или състояние, от което всъщност не страдат. А понякога излишните лекарства и проведени напразно операции могат да нанесат сериозни вреди на здравето ни.

Проучване, включило 122 лекари, показва, че на 600 или повече от 10% от преминалите през тях пациенти е била поставена погрешна диагноза от друг лекар. На практика почти всички пациенти вече били започнали лекарствена терапия за заболяване, което всъщност нямат. Според изчисленията на авторите на изследването от Oregon Health & Science University това е коствало на държавата или застрахователните компании не по-малко от 11 млн. долара годишно.

Един на всеки седем лекари-специалисти споделя, че не е признал на пациента за сгрешената диагноза и обяснява това свое поведение с опасението, че това би му нанесло сериозна психична травма.

Учените от Орегон смятат, че голяма част от случаите на погрешно поставена диагноза могат да се избегнат, ако лекарят, диагностицирал заболяването, посъветва своя пациент да посети специалист или да потърси второ мнение, пише научното издание Neurology в новия си брой.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.