zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Образованите хора живеят по-дълго



Образованите хора живеят по-дълго

По-високото образование ни помага да разбираме по-добре важността на това да пазим здравето си, твърди изследване.

23 май 2012, здраве.bg

Сред хората, които са учили поне 9 години, се наблюдава по-ниска смъртност на възраст след 40 години в сравнение с онези, които са се образовали 8 или по-малко години. Това показват резултатите от необичайно, но изчерпателно изследване, проведено от шведски учени и включващо данни за над 1,2 милиона души. Каква е обаче причината за това проучването не е в състояние да отговори – подобно на предишни изследвания, които също констатират, че по-образованите от нас живеят по-дълго – поне според статистиката.

Цел на учените, провели текущото изследване, публикувано тази седмица в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, е да покажат, че опосредствените следствия от по-дългото образование – намирането на по-добра работа или получаването на по-висок доход например – може би са причината хората с по-добро образование да развиват по-малко здравословни проблеми.

Една политическа промяна в Швеция помогнала за разгадаването на мистерията. От 1949 до 1962 г. шведите трябвало да посещават една допълнителна година задължително обучение. Децата пак тръгвали на училище на 7-годишна възраст, но новата програма увеличила годините в училище от осем на девет.

Всички деца, родени между 1943 и 1955 г. били включени в изследването като били разделени на експериментална и контролна група. При контролната новият закон за допълнителната година така и не влязъл в сила.

Изследователите събрали данни за средната възраст и причината за смъртността на хората до 2007 г. През 58-те години, които настоящото изследване обхваща, около 92 хиляди от участниците в изследването били починали в следствие на различни причини. Изследователите забелязали, че през периода, който наричат „късна зрялост” (т.е. след 40-годишна възраст) групата, която била преминала през 9-тата година образование, се отличавала с по-ниска смъртност особено в резултат на рак и случайни инциденти.

Специалистите смятат, че именно допълнителната година образование е допринесла до дългосрочната способност...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.