zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 билки за подсилване на имунитета



5 билки за подсилване на имунитета

Карамфилът превъзхожда по своето действие дори някои антибиотици.

Под формата на етерични масла или екстракт някои билки са особено ефективни за засилване на имунната система.

здраве.bg

... средство.

Тази билка, използвана и в някои кухни като подправка, притежава противогъбично, антивирусно и антибиотично действие. Може да се справи успешно с някои бактериални щамове, с които дори част от антибиотиците не успяват.

Карамфилът е и основната съставка на легендарното масло „Четиримата крадци”, което е помогнало на мнозина да оцелеят по време на епидемиите от бубонна чума през Средновековието. Разбира се, там има и други етерични масла.

И днес маслото от карамфил се използва от традиционната медицина и от пресните пъпки се приготвя засилващ имунитета чай с мощно антимикробно действие.

Риган

Риганът - Origanum vulgare L. - е най-полезен под формата на етерично масло. Смята се, че дивият средиземноморски планински риган е най-ефективен. Билката помага срещу широк спектър от патогенни микроби и се противопоставя успешно на гъбичните инфекции, включително Candida, особено ефективно в комбинация с масло от карамфил.

Бъз

Черният бъз - Sambucas nigra - е препоръчителен при настинки и грип. Той се продава под формата на тинктури и сиропи и е лесно достъпен. Част от привържениците на алтернативната медицина го определят дори като по-ефективен е антивирусните противогрипни лекарства. Освен всичко черният бъз е и много по-евтин от тях.

Предупреждения

Етеричните масла са с много силно действие. Затова трябва се ползват. Следва стриктно да се придържаме към съветите за употреба, посочени от производителя, и да използваме маслото локално, като ароматерапия или да поставим няколко капки в чист неподсладен сок.

Директната консумация на етерични масла най-малкото е неприятна, а понякога предизвиква вредни реакции. Ако се разтворят правилно, тези хранителни добавки са много ефективни при орален прием.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.