zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Маслото от мента: експлозия от свежест и здраве



Маслото от мента: експлозия от свежест и здраве

Ментовото масло е популярно от векове и това не е случайно.

здраве.bg

Маслото от мента, което се извлича от самото растение мента, е едно от най-старите билкови лекарства, използвани в традиционната медицина. Много хора намират вкуса на ментата приятен и вкусен.

Маслото от мента днес се добавя в множество индустриални продукти поради присъщите си химични свойства. Можем да го открием в лекарства, гелове, шампоани, пасти за зъби, вода за уста, репеленти, бонбони за смучене, цигари, сладолед, дъвки, билкови чайове.

Научно доказано е, че маслото от мента помага за облекчаването на множество често срещани болежки и оплаквания. Скорошни сериозни изследвания показват положителни резултати и по отношение на способността на ментата да лекува някои процеси, типични за развитието на различни заболявания.

Маслото от мента е добре известно и популярно заради свежия си вкус и аромат. То съдържа химичните вещества ментон, ментол и ментил. Богато е на витамините С и А и също така съдържа големи количества от минералите манган, калий и мед. Тези уникални химични и хранителни свойства на маслото от мента го правят идеално за антимикробна, антисептична, антиспазмодична, антибактериална и анелгетична употреба.

Ползи за здравето от маслото от мента

Облекчава главоболието

Нанасянето на няколко капки масло от мента върху носна кърпичка и вдишването на аромата от нея доказано помага за облекчаването на главоболието. Друг вариант е да масажираме челото, слепоочията и врата си с няколко капки от маслото, за да ограничим симптомите.

Полезно е за устата и зъбите

Маслото от мента се добавя към пастите за зъби и водата за уста поради антибактериалните си свойства. То помага за предотвратяването на кариеси и заболявания на венците и допринася за белотата на зъбите. Ментонът помага и за справянето с лошия дъх. Ако ни боли зъб и му капнем няколко капки масло от мента, това ще помогне за облекчаването на болката. Приготвянето на разтвор от няколко капки от маслото с вода и изплакването на устата със сместа е добър метод...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.