zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се освободим от стреса чрез т.нар. насочени образиКак да се освободим от стреса чрез т.нар. насочени образи

Има начин да отпуснем и физиката, и ума, като дадем възможност на фантазията си да се развихри.

9 май 2012, здраве.bg

Когато не можем да избегнем натрупването на стреса в ежедневието , все пак има много начини да се отпуснем и да се избавим от голяма част от него. Един от най-лесните методи, които можем да използваме, независимо къде се намираме, е този на т.нар. насочени образи.

Нека помислим за съзнанието си като за виртуален паспорт. С помощта на насочените образи – терапевтичен инструмент, използван от специалистите по психично здраве, можем да се пренесем на най-отпускащото и успокояващо място на Земята. Техниката с насочените образи е лесна за научаване, а след това можем да я използваме където и когато си поискаме.

Отпускане

Макар че не е задължително, би било от полза първо да открием тихо място, където няма да ни безпокоят. Ако сме у дома и имаме възможност да си пуснем успокояваща музика, това също помага.

• Нека се настаним удобно в поза, която позволява на стъпалата ни да стъпят плътно на пода, и да затворим очи.

• Започваме с дълбоки вдишвания като поемаме въздух през носа и издишаме пред устата. На вдишване броим до три, след това задържаме въздуха, докато преброим до още три, и издишаме – отново на три. Продължаваме да дишаме по този начин 5-10 пъти.

• След това се концентрираме върху усещанията на стъпалата върху пода. Представяме си, че стъпалата ни са много тежки, сякаш не можем да ги повдигнем от земята. След това стягаме мускулите на стъпалата, задържаме 10 секунди, и отпускаме.

• След това се концентрираме върху мускулите на прасците и следваме същата процедура. Първо си представяме, че прасците ни са страшно тежки, след това стягаме мускулите им, задържаме 10 секунди и отпускаме.

• Продължаваме по същия начин с бедрата, кръста и ханша, гърдите и ръцете, рамената и врата и накрая – лицевите мускули.

Визуализиране

Щом сме приключили с отпускането и се почувстваме напълно релаксирани, е време да си представим, че се намираме на красиво място по наш избор – на планински склон, слънчев бряг или до спокойно езеро. Трябва да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.