zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хомо сапиенс е резултат от генна мутация



Хомо сапиенс е резултат от генна мутация

Нови доказателства за еволюцията на човешкия мозък показват как се е появил съвременният човек.

9 май 2012, здраве.bg

Частично удвояване на един от гените ни е изиграл значителна роля в скокообразната еволюция на човешкия мозък, която се е случила преди няколко милиона години, предполага ново изследване.

Генът SRGAP2 се е удвоил поне два пъти по време на човешката еволюция, първо преди около 3,5 милиона години и след това – преди около 2,5 милиона. Второто удвояване е създало само частично копие на гена, обясняват авторите на изследването.

Това частично копие действа на абсолютно същото място и време като оригиналния ген, което позволява на копието да взаимодейства и да блокира функциите на оригиналния ген, сочат откритията, публикувани онлайн в изданието Cell.

Частичното копие на гена SRGAP2 привидно се е появило по същото време, когато, според вкаменелостите, се случва еволюционният ни преход от автралопитеките към рода Хомо Сапиенс, който включва и съвременните хора.

Защо хората са по-интелигентни

В именно този етап от човешката еволюция мозъците на предците ни са започнали да уголемяват размерите си и е станал факт значителен напредък в интелекта, смятат Франк Польо, експерт по мозъчно развитие в изследователския Институт „Скрипс” в Ладжола, Калифорния, и Еван Айхлър, генетик в Университета на Вашингтон, Сиатъл.

Изследователите твърдят, че удвояването на гена SRGAP2 и други специфични за човека гени могат да обяснят защо хората са много по-интелигентни от другите примати, въпреки минималните видими разлики в генома.

„Може би досега сме проследявали грешните видове мутации, за да обясним разликите между маймуните и човека”, споделя Айхлър. Той твърди, че тези епизодични и големи удвоявания може да са позволили радикалните промени в развитието и функционирането на човешкия мозък.

Откритията могат да послужат и като насока за изучаването на невроразвитийните разстройства като аутизъм, епилепсия и шизофрения.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.