zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 причини за ниско ниво на белите кръвни телца6 причини за ниско ниво на белите кръвни телца

Намаленото количество на левкоцитите води до спад в имунната система и податливост на различни заболявания.

здраве.bg

Ниското ниво на белите кръвни телца (левкоцитите) на практика означава понижаване на броя клетки, които се борят със заболяванията. Това състояние се нарича левкопения, варира в зависимост от възрастта и пола и се характеризира с количество под 3500 бели кръвни телца на микролитър кръв.

Съответните медицински прегледи и изследвания ще определят конкретната причина, но има няколко най-честите виновници за пониженото количество левкоцити.

Белите кръвни телца са различни видове, с отделни функции по отношение борбата със заболяванията. Ако имаме ниско ниво на белите кръвни телца, вероятно то се отнася само до един от подвидовете. Лабораторните тестове определят с точност какъв е процентът на всеки от видовете и кой от тях е недостатъчен.

Ниското ниво на белите кръвни телца може да е следствие от множество състояния. Ето кои са шестте най-чести причини за възникването на този проблем.

Потискане на костния мозък

Белите кръвни телца се произвеждат в костите и намаляването на производството им може да е свързано с различни състояния, увреждащи костната структура. Миелофиброзата например е състояние, при което костният мозък се замества от фиброза и е основна причина за намаляването на нивото на белите кръвни телца.

Други причини за потискане работата на костния мозък могат да бъдат химиотерапията или лъчетерапията при лечение на рак, апластичната анемия, при която производството на левкоцити се потиска поради различни причини, и левкемията, при която раковите клетки завземат костния мозък и така предизвикват проблеми в производството на бели кръвни телца.

Инфекции

Грипът и тифоидът са сред инфекциите, които значително намаляват броя на левкоцитите в кръвта. Обикновено след като инфекцията се пребори, и нивото на белите кръвни телца се възстановява.

Понякога причината може да е рикетсиална инфекция или друго заболяване като туберкулоза или тропическа треска.

Автоимунни заболявания

Състоянията като лупус еритематозус се характеризират...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.