zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наистина ли сме това, което ядемНаистина ли сме това, което ядем

Някои от нас наистина отслабват, когато ядат ябълки, но други - не.

Всеки от нас реагира различно на една и съща храна.

21 април 2012, здраве.bg

Вярна ли е наистина максимата, че човек е това, което яде? Или поне общовалидна ли е тя? Според учени от Университета на Копенхаген трябва със сигурност да преразгледаме схващането, че това твърдение изобщо е вярно или поне да подхождаме индивидуално. Защото, оказва се, дори не за всички от нас важи правилото, че, ако ядем повече плодове и зеленчуци, ще бъдем по-здрави.

Датските специалисти са си поставили за задача именно да опровергаят това твърдение. Проведеното от тях изследване обхванало хора с различни навици на хранене – едната част от тях ядели каквото винаги са предпочитали, докато другата трябвало да се храни основно с плодове и зеленчуци.

Резултатите показват, че организмът на всеки човек реагира различно на една и съща храна. Затова и не може да има общовалидно правило за това как една и съща диета ще се отрази на всички: дали ще доведе до понижаване нивото на холестерола, на кръвната захар, дали и колко мазнини ще стопим.

Обяснението за това, според учените, трябва да се търси в сложните и заплетени взаимоотношения между гените на всеки един от нас и храната, която обичайно ядем. „Всички ние сме различни по природа, и някой може да отслабва от ябълки, а друг – от риба”, обясняват изследователите.

Въпреки всичко по-голям процент от групата, чиято диета се състояла най-вече от плодове и зеленчуци, успяла да отслабне – средно с 1,5 кг за тестовия период от половин година. Затова и учените не смятат, че правилото „Човек е това, което яде” трябва да се отмени, а просто да се подхожда индивидуално и всеки един от нас да наблюдава реакцията си спрямо този или онзи вид храна, пише Sciencenordic.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.