zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация



Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация

Някои храни и напитки съдържат потискащи агенти, които възпрепятстват или усилват въздействието на различните медикаменти.

6 април 2012, здраве.bg

... е да се отбележи, че нежеланият прием на посочените алкохолни напитки е свързан със съдържанието им на потискащи агенти, а не на алкохолното им съдържание, което иначе също може да се отрази на приема на лекарства и начина им на усвояване от тялото.

Кофеин

Кофеинът е и стимулант, който, приеман в големи дози, може да повлияе на ефекта от амфетамините, метилфенидата (използван в лекарствата за разстройства на вниманието и хиперактивност - ADHD) или теофилина (използван в доста от сиропите за кашлица) и да доведе до невротичност, треперене и безсъние.

От друга страна стимулиращият ефект от кофеина може да противодейства на успокояващия ефект от траквилантите (например лоразепама). Хората, лекувани с от тревожни разстройства с този тип лекарства, не бива да консумират кофеинови напитки – нито кафе, нито чай, нито енергийни напитки.

Варфарин и храните, съдържащи витамин К

Варфаринът е антикоагулант, използван за предотвратяване на кръвосъсирването. Прилага се често при лечение на пациентите след операции, заради които са обездвижени за дълъг период, при хора с дълбока венозна тромбоза или при пациенти със сърдечни заболявания, свързани с повишено кръвосъсирване.

Варфаринът действа като възпрепятства преобразуването на витамин К в активната му форма и така възпира формирането на различни фактори за кръвосъсирване, зависими от този витамин. Витамин К се съдържа основно в зелените листни зеленчуци (спанак, броколи, зеле, марули), както и в авокадото.

Жълтият кантарион също може да възпре ефекта от варфарина, затова е желателно да не приемаме билкови продукти с жълт кантарион, докато се лекуваме с антикоагуланти.

Важно е всеки човек, който приема варфарин, да провери хранителните си добавки за наличие на витамин К.

Ако се налага да приемаме варфарин, винаги трябва да го имаме предвид, когато си купуваме витаминни добавки или биологично активни храни.

Други храни, които влияят върху ефекта от варфарина

Действието на варфарина...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.