zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храната ли ще се окаже чумата на 21-и век



Храната ли ще се окаже чумата на 21-и век

Над 1,7 милиарда са хората с наднормено тегло в света, а затлъстелите са повече от 312 милиона.

5 април 2012, здраве.bg

Затлъстяването ли е новото бедствие на модерното общество? Твърде многото хора с наднормено тегло ще се превърнат ли в опасност дори за човешката популация като цяло? Отговорът е положителен – поне според Световната здравна организация (СЗО).

През 21-и век, оказва се, имаме нов враг – храната!

Ние хората ставаме слаби пред съблазънта на храната. Според СЗО над 1,7 милиарда по света са с наднормено тегло, а 312 милиона вече са жертви на затлъстяването. Това води до сериозни рискове за човешката популация по целия свят, тъй като затлъстелите хора са по-податливи на много заболявания.

Яденето се е превърнало в приятно хоби. В това безумно „надяждане” по света хората са приели практиката да слагат в устата си всичко, което става за ядене, без да се замислят за здравето си.

СЗО вече многократно изразява своите опасения , че светът бързо се превръща в място, населено от пълни хора със съответно нараснал риск за здравето. Кого да обвиняваме ли? Бързите закуски и нездравословните снаксове, с които залъгваме глада си по цял ден. Годишните състезания по ядене на хотдог и хамбургери, пилешки крилца и чийзкейк се организират къде ли не по света и принуждават хората да „тренират”, като буквално се тъпчат през продължителен период от време - за да се подготвят за състезанието. А цената, която мнозина плащат, е затлъстяването.

Фаст-фуд, хидрогенираните мазнини и нездравословните снаксове също допринасят за ежедневното покачване на броя на хората с наднормено тегло в световен план.

Според информацията от СЗО епидемията от глобално затлъстяване се разпространява тревожно бързо. То вече е сред десетте най-смъртоносни заболявания в света и изглежда логично хората да бъдат по-заинтересовани за здравословните рискове, които поемат, когато тъпчат тялото си с вредни храни.

Глобалното затлъстяване е истински проблем със сериозни последствия, който, според някои изчисления, може да убие до половината население по света, ако не обуздаем апетита си. Ако...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.