zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво са полезни орехите



За какво са полезни орехите

фото: sxc.hu

Не случайно орехите са любимите ядки на сладкарите.

здраве.bg

Орехи! Има ги в шоколадите. Има ги в тортите и пастите. Някога чудили ли сте се какво им е толкова специалното на орехите? С леко киселия си вкус те са сред най-предпочитаните продукти, използвани в сладкарството и производството на десерти. Може би защото осигуряват страхотна комбинация от полезни хранителни вещества за тялото!?

Считани за най-здравословните ядки, орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини. Различни изследвания са доказали, че освен това понижават риска от холестерол и сърдечна недостатъчност. Кои са основните причини да включваме редовно орехи в диетата си.

Орехи - за блестяща кожа

Все по-често чуваме за козметични продукти на орехова основа. Тези ядки съдържат хранителни вещества, които помагат за зарастването на различни белези и пигментации по кожата и й придават блясък. Някои шампоани и балсами за коса също се приготвят с орехи - за по-гладки, блестящи и здрави кичури. Освен това орехите стимулират растежа на косата и понижават риска от косопад.

Орехите намаляват риска от сърдечна недостатъчност

При висок холестерол обикновено се препоръчва да не ядем никакви ядки. Орехите са изключение: те имат свойството да понижават високите нива на холестерола и по този начин да предотвратяват сърдечната недостатъчност и да намаляват вероятността от удар. Омега-3 мастните киселини са причина за това тяхно свойство.

Орехите лекуват запек

Колко от нас знаят, че ядките образуват плодовете? С други думи, ядките са етапа преди действителното формиране на плодовете. Откакто стана известно, че консумацията на плодове лекува запека, продажбата им е скочила зашеметяващо през последните години. Орехите действат по сходен начин и облекчават състоянието, макар че са все още само ядки!

Орехът освен това:

Понижава стреса

През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания са провели изследване върху орехите с две групи участници. Една консумирала орехи, а другата – не. Изследователите установили...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.