zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пуканките могат да са и полезни



Пуканките могат да са и полезни

Добре произведени, пуканките съдържат повече антиоксиданти отколкото в плодовете и зеленчуците.

30 март 2012, здраве.bg

Пуканките, когато са направени от натурално отгледана царевица и без добавяне на трансмазнини, са полезни и здравословни. Това звучи успокоително за всички, които обичат, заредени с купа пресни пуканки, да седнат пред телевизора. Ново изследване показва, че пълнозърнестото хрупкаво лакомство съдържа повече полифеноли - полезни антиоксиданти - отколкото някои плодове и зеленчуци.

Количеството полифеноли в пуканките се оказало до 300 мг в порция в сравнение с количеството от 114 г в порция сладка царевица и 160 мг в порция смес от различни плодове. Това, според авторите на изследването, се дължи на факта, че тези полезни антиоксиданти се разреждат в голямото количество вода, от което се състоят повечето плодове и зеленчуци, а в пуканките, които съдържат само 4% вода, са по-концентрирани.

В средностатистическата диета плодовете осигуряват по 255 мг полифеноли на ден, а зеленчуците – по 218 мг. Една порция пуканки може да осигури 13% от средния дневен прием на полифеноли на човек, сочат резултатите.

Защо пуканките са полезни

Нивото на полифеноли в пуканките, открито от изследването, са по-високи от очакваното. То е сходно с нивата в ядките, но е 15 пъти по-високо от тома в пълнозърнестия тортила чипс.

Изследователите също така открили, че обвивката на царевичните зърна (онази част, която ни засяда между зъбите, когато ядем пуканки) съдържа най-голяма концентрация от полезните антиоксиданти и фибри. Предупреждават ни обаче, че добавянето на масло, сол или други овкусители, пълни с калории, могат да превърнат това полезно лакомство в неприятел на здравето.

Пуканките за микровълнова не са за предпочитане

Разбира се, пуканките, приготвени без мазнина имат най-малко калории. Пуканките за микровълнова са два пъти по-калорични - около 43% от тях се състоят в мазнини.

Яденето на пуканки обаче не трябва да е извинение да не консумираме и пресни плодове и зеленчуци. В пуканките липсват витамините и другите хранителни вещества, които пресните плодове...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.