zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 минерала, от които се нуждаем всеки ден и къде да ги открием



6 минерала, от които се нуждаем всеки ден и къде да ги открием

Всички тези най-важни минерали можем да си набавяме в достатъчно количество от различни храни.

29 март 2012, здраве.bg

Минералите, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно, са два вида: такива, от които имаме нужда в минимални количества, и т.нар. макроминерали или тези, от които се нуждаем в по-голямо количество. Ако се храним здравословно и с разнообразни храни, това е достатъчно, за да си набавяме всички нужни минерали, в противен случай е препоръчително да приемаме хранителни добавки, за да компенсираме дефицитите.

Калций

Калцият, най-изобилстващият минерал в тялото, е нужен за развитието и поддържането на здрави кости и зъби. Около 99% от калция в тялото е складиран в тях. За да се абсорбира добре обаче, калцият изисква да си набавяме и достатъчни количества фосфор, магнезий и витамините D и К.

Ако имаме дефицит на калций, това може да доведе до състояния и заболявания като остеопороза, високо кръвно налягане, повишен холестерол, рахит.

Сред диетичните източници, богати на този минерал, са сиренето, млякото, кашкавалът, бадемите, броколите, тъмните листни зеленчуци, сардините и стридите. Много храни като зърнените закуски, соковете и соевото мляко са обогатени с калций.

Хлорид

Хлоридът е електролит, който действа заедно с натрия, калия и въглеродния диоксид, за да поддържа киселинния баланс в тялото, както и баланса на течностите. Повишените нива на хлорид сигнализират за състояния като дехидратация или респираторна алкалоза. Ниските нива на хлорид могат да са следствие от състояния като болестта на Адисън, конгестивна сърдечна недостатъчност и повръщане.

Диетичните източници на хлорид включват трапезна или морска сол, домати, целина, маслини и морски водорасли. Препоръчителната дневна доза зависи от възрастта, пола и здравния статус на човека.

Магнезий

Магнезият е важен минерал, необходим за изграждането на костите и зъбите и за нормалното функциониране на нервите и мускулите. Магнезият помага и на много ензими в тялото да работят правилно. Недостигът на този минерал може да доведе до сънливост, мускулни спазми, гадене...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.