zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Химикалите ли ни правят дебели?Химикалите ли ни правят дебели?

Според нова теория обезегените са сред основните виновници за бума наднормено тегло.

27 март 2012, здраве.bg

Защо близо 50% от населението по света днес е с наднормено тегло?! На учените им е трудно да дадат достатъчно аргументирано обяснение. Възможно ли е всъщност химикалите, които всекидневно използваме, да са виновникът?

Затлъстяването се увеличава до размерите на епидемия, обхващаща вече целия свят. В Канада пред последните 30 години 59% от населението е станало с наднормено тегло. Затлъстяването сред малките деца се е покачило със 70%. В САЩ цифрите са приблизително същите. Дори страни като Кувейт не са подминати от своеобразната епидемия от затлъстяване - там близо 87% от населението е с наднормено тегло.

Всички назидателно сочим с пръст американците, които ядат мазни и вредни храни и не могат да смогнат да си купят нови дрехи преди да са им отеснели старите, но дали само неконтролируемото хранене е причината за това състояние на световното население? Учените подозират, че има друг виновник в дъното на неспособността ни да контролираме теглото си.

Създадените от човека химикали и напълняването

Ето една нова дума – обезегени. Обезегените са измислени като термин от биологът Брус Блумберг с цел да опишат химическите съставки в околната среда, за които се вярва, че програмират наддаването ни на килограми. Точно така – програмират тялото ни да напълнява. Това е подло!

Тези химикали се използват в ежедневния живот и се намират в храните, пластмасата, козметиката и пестицидите. Водата от пластмасовата ни бутилка абсорбира обезегени и кара нас и децата ни да напълняваме – без значение колко усърдно се стараем да се храним здравословно и колко стълби качваме всеки ден, за да избягваме използването на асансьора.

Как работят обезегените

Обезегените са химикали, които имат способността да се намесват в нормалното метаболитно функциониране на организма, обяснява д-р Блумберг. Те карат метаболитните ни хормони да се препрограмират в полза на развитието на повече мастни клетки. Това води до натрупване на излишно тегло и затлъстяване.

Изследванията...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.