zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Петте основни хранителни групи



Петте основни хранителни групи

Какви продукти и в какви количества да консумираме всеки ден, за да извлечем максималните ползи за здравето си.

16 март 2012, здраве.bg

... А и D. Някои млечни продукти са със съдържание на много мазнини, затова е препоръчително да избираме нискомаслените разновидности.

Хората, които не пият мляко, могат да се възползват от соевите, оризовите или бадемовите му заместители. Препоръчителното количество от млечните продукти е 2-3 порции на ден.

Протеини

Месото, морските дарове, яйцата, бобовите култури и ядките са добри източници на протеини, витамини от група В, желязо и цинк. Месото е добре да се консумира умерено, защото е с високо съдържание на мазнини.

Препоръчително е да консумираме крехки меса и да махаме кожата от пилешкото, за да намалим количеството погълнати наситени мазнини. Според хранителната пирамида, от тази хранителна група е добре да ядем по 2 до 3 порции на ден.

Мазнини, масла и сладки

Последната от хранителните групи включва всички подсладители, готварски масла и други мазнини. Към нея спадат захарта, меда, изкуствените подсладители и другите натурални захари, маслото, свинската мас, зехтинът, зеленчуковото и другите видове масла. Експертите препоръчват тези храни да се консумират възможно най-малко.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.