zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Петте основни хранителни групиПетте основни хранителни групи

Какви продукти и в какви количества да консумираме всеки ден, за да извлечем максималните ползи за здравето си.

16 март 2012, здраве.bg

Петте хранителни групи, заедно известни още като Хранителната пирамида, са в основата на здравословното хранене. От продуктите във всяка хранителна група трябва да консумираме по определено количество. Петте групи са зърнени храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти, протеини и мазнини, масла и сладки.

Зърнени храни

Зърнените храни като ориз, хляб, паста и различни закуски съдържат въглехидрати, фибри, минерали и витамини и са важни за набавянето на достатъчно енергия. Пълнозърнестите храни, които не са били рафинирани или твърде преработени, са най-здравословният избор, който можем да направим, защото са запазили повечето от полезните хранителни вещества в себе си.

Белите хляб, ориз и брашно са рафинирани и избелени, което може да намали полезните им съставки. Макар че, според опаковките на много от тези продукти, те са обогатени с витамини, истината е, че това не е достатъчно, за да се сравнява с ползите от пълнозърнестите храни. Според хранителната пирамида трябва да консумираме по 6 до 11 порции зърнени храни на ден (като за една порция се счита примерно една филийка пълнозърнест хляб).

Плодове и зеленчуци

Плодовете осигуряват на организма ни важни хранителни вещества като витамините А и С и минералът калий. Те са и добър източник на фибри. Експертите препоръчват да консумираме по 2 до 4 порции плодове на ден. Зеленчуците, от своя страна, осигуряват витамини А и С, фолиева киселина, магнезий и желязо. Доставят на организма и достатъчно фибри и минимално количество мазнини.

Най-питателните и полезни зеленчуци са в ярки оранжеви, червени и тъмно зелени цветове. Препоръчителното количество зеленчуци е 3 до 5 порции ежедневно. Зеленчуците съдържат по-малко захар от плодовете, затова е позволено да консумираме повече от тях.

Млечни продукти

Третата от хранителните групи е тази на млечните продукти, която включва сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, които осигуряват на организма калций, протеини, рибофлавин и витамин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.