zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Петте основни хранителни групи



Петте основни хранителни групи

Какви продукти и в какви количества да консумираме всеки ден, за да извлечем максималните ползи за здравето си.

16 март 2012, здраве.bg

Петте хранителни групи, заедно известни още като Хранителната пирамида, са в основата на здравословното хранене. От продуктите във всяка хранителна група трябва да консумираме по определено количество. Петте групи са зърнени храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти, протеини и мазнини, масла и сладки.

Зърнени храни

Зърнените храни като ориз, хляб, паста и различни закуски съдържат въглехидрати, фибри, минерали и витамини и са важни за набавянето на достатъчно енергия. Пълнозърнестите храни, които не са били рафинирани или твърде преработени, са най-здравословният избор, който можем да направим, защото са запазили повечето от полезните хранителни вещества в себе си.

Белите хляб, ориз и брашно са рафинирани и избелени, което може да намали полезните им съставки. Макар че, според опаковките на много от тези продукти, те са обогатени с витамини, истината е, че това не е достатъчно, за да се сравнява с ползите от пълнозърнестите храни. Според хранителната пирамида трябва да консумираме по 6 до 11 порции зърнени храни на ден (като за една порция се счита примерно една филийка пълнозърнест хляб).

Плодове и зеленчуци

Плодовете осигуряват на организма ни важни хранителни вещества като витамините А и С и минералът калий. Те са и добър източник на фибри. Експертите препоръчват да консумираме по 2 до 4 порции плодове на ден. Зеленчуците, от своя страна, осигуряват витамини А и С, фолиева киселина, магнезий и желязо. Доставят на организма и достатъчно фибри и минимално количество мазнини.

Най-питателните и полезни зеленчуци са в ярки оранжеви, червени и тъмно зелени цветове. Препоръчителното количество зеленчуци е 3 до 5 порции ежедневно. Зеленчуците съдържат по-малко захар от плодовете, затова е позволено да консумираме повече от тях.

Млечни продукти

Третата от хранителните групи е тази на млечните продукти, която включва сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, които осигуряват на организма калций, протеини, рибофлавин и витамин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.