zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо не отслабвам въпреки тренировките



Защо не отслабвам въпреки тренировките

Физическата активност не е гаранция за намаляване на килограмите.

14 март 2012, здраве.bg

И вие ли сте от хората, които редовно ходят във фитнеса, за да отслабнат поне малко, тренират усилено, но кантарът все още не показва промяна в теглото? Какво правим грешно? Всъщност намеренията ни може и да са похвални, но, ако тренировките ни не са структурирани както трябва, резултатите ще бъдат минимални или дори ще липсват.

Предлагаме ви пет възможни причини за това защо не отслабваме, въпреки времето, което прекарваме във фитнеса:

1. Кардио упражненията не са достатъчно интензивни. За да отслабнем, трябва да правим такива кардио упражнения, които да карат сърцето ни да изскочи. Това значи, че бързото ходене по пътеката или лежерното въртене на педалите на велоергометъра няма да са ефикасни.

Затова е време да ускорим темпото и да потичаме. Добре е да добавим интервали спринтиране към тренировките си, за да изгорим повече калории и мазнини в областта около корема. За да постигнем видими резултати, трябва да правим по 1 час кардио упражнения 5 пъти седмично. Звучи много, но това е най-ефективният начин да започнем да отслабваме.

2. Ядем висококалорични храни преди или след тренировките. Да, определено се нуждаем от енергия, за да се възстановим от тренировката, но няма никаква логика да изяждаме нещо с 400 калории, ако сме изгорили само 300. Препоръчително е да се придържаме към нещо за похапване в рамките на 150 калории.

3. Тежестите ни са твърде леки. Силовите упражнения изграждат мускулна маса, а мускулите ускоряват метаболизма, което допринася за изгарянето на повече калории. Но, ако вдигаме тежести, които са твърде леки, няма как да изградим ефективно мускулна маса и това може да е една от причините да не отслабваме.

Как да разберем, че тежестите са достатъчни? Когато след 10-12 повторения мускулите ни се уморят. Същото се отнася и за упражнения...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.