zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високото кръвно през бременността



Високото кръвно през бременността

До какви усложнения може да доведе високото кръвно налягане при бременните и как да се предпазим.

9 март 2012, здраве.bg

Високото кръвно налягане влияе върху бременността по няколко различни начина – всички те с отрицателен знак. Макар че се среща често при бременните, високото кръвно в повечето случаи няма да ни попречи да родим здраво бебе. И все пак това състояние може да доведе до известни усложнения, затова е особено важно да разберем, че високите показатели на кръвното предполагат редовно наблюдение и грижи под наставленията на лекуващия ни лекар.

Ако не се лекува, високото кръвно може да се окаже особено опасно и за здравето на бременната, и за това на бебето й. Още по-опасно е, ако при забременяването вече сме имали проблем с кръвното.

Това състояние медицински се обозначава като хронично високо кръвно налягане - хипертония. Различните видове високо кръвно (хронично, прееклампсия и при бременност) засягат около 6-8% от всички бременни.

Влияние на високото кръвно върху бременността

Болката, дискомфортът и оплакванията, които високото кръвно предизвиква върху бременната могат да са от леки до тежки. Сред високорисковите усложнения са преждевременното раждане, ниското тегло на бебето и дори увреда на някои органи в тялото на майката, например бъбреците.

В най-лошите случаи нещата могат да бъдат още по-опасни и да застрашат живота и на майката, и на бебето. Това много сериозно състояние на повишено кръвно по време на бременността се нарича прееклампсия.

Прееклампсия

Тя е състояние на високо кръвно налягане по време на бременността с определени усложнения с бъбреците, което предизвиква изхвърлянето на протеини чрез урината. Това е много сериозно състояние, което се отразява не само на плацентата, но може да причини увреди и на мозъка, черния дроб и бъбреците на майката.

В по-тежките случаи прееклампсията може да доведе до пристъпи и усложнения на плода като ниско родилно тегло, преждевременно раждане или раждане на мъртво бебе. Това състояние на прееклампсия се нарича еклампсия и е втората основна причина за смъртта на майките при раждането. Засегнатите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.