zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Доволна жена - щастлив живот



Доволна жена - щастлив живот

Жените са щастливи в една връзка, когато партньорите им доверяват и негативните си емоции.

8 март 2012, здраве.bg

„Моля ви да обърнете внимание, когато сте щастливи, и възкликнете или прошепнете, или помислите в някой момент „Ако това не е хубаво, не знам кое би било” – пише Кърт Вонегът в „Безотечественик”.

Това е добър съвет за жените, които имат сериозни връзки. Или поне такова е мнението на учени от Харвард, според които мъжете ценят когато жените им им споделят, когато са щастливи. От друга страна се оказва, че жените са щастливи, когато мъжът до тях се разкрива, особено в моментите, когато е разстроен или разочарован.

Изследователите от Харвардското медицинско училище привлекли като участници в проучването си 156 двойки в сериозна връзка. Всеки от участниците трябвало да си спомни момент от връзката си, когато се е разочаровал. След това учените сравнили реакциите на партньорите им спрямо този момент.

Идеята била да се проучи колко точно всеки от нас разбира и отговаря на чувствата на другия. Когато мъжете били склонни да покажат гняв или разочарование, жените приемали това като знак, че партньорите им гледат сериозно на връзката, сочат резултатите от изследването. За повечето от участничките, този жест от страна на мъжа им носел чувство за сигурност или щастие.

Мъжете, от друга страна, често изразявали по-голямо удовлетворение от моментите, в които партньорките им им показвали, че са доволни и щастливи от връзката.

Макар изследването, публикуваното в Journal of Family Psychology изследване еднозначно да сочи, че щастието и задоволството от връзката водят началото си от склонността за разбиране на емоциите на другия, се оказва, че мъжете се оттеглят от разговора, когато бъдат негативно стимулирани, докато жените се стремят да се обвържат и да дискутират проблема.

Резултатите предполагат, че мъжете ще са по-доволни от връзките си, когато могат правилно да разчитат позитивните емоции на партньорката, докато удовлетворението на жените зависи от правилното разчитане на негативните емоции на мъжа. И двамата партньори се чувстват еднакво доволни от...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.