zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселини в стомаха: кои храни да избягваме



Киселини в стомаха: кои храни да избягваме

Някои подправки, плодове и напитки също могат да предизвикат киселини.

27 февруари 2012, здраве.bg

Киселините в стомаха представляват усещане за парене, което възниква в гърдите и средната част на корема. Леките случайни киселини са често срещани. Обикновено проблемът се решава с някои промени в начина на живот или, в по-тежките случаи, с лекарства, продавани без рецепта.

Хроничните киселини могат да сочат за наличието на по-сериозен проблем като гастроинтестинален рефлукс или както е прието да се използва в българския гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Макар че хората реагират по различен начин на храните, някои от тях, както и определени напитки се считат за причинители на киселини и е добре да се избягват.

Киселинни плодове и зеленчуци

Някои плодове и зеленчуци, макар и полезни, могат да предизвикат киселини в стомаха. Затова специалистите препоръчват да избягваме храни като цитрусови плодове, цитрусови сокове и доматени продукти като превенция срещу киселините.

Плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат симптомите, включват портокали, грейпфрут, мандарини, лимони, ананас, лук, чушки (особено лютите), домати и доматен сок.

Плодовите и зеленчуковите сокове също могат да предизвикат състоянието, защото са по-киселинни от целите плодове. Зеленчуците и плодовете, приготвени с пикантни подправки или мазни сосове също могат да предизвикат симптоми на стомашни киселини.

Пикантни храни

Пикантните храни често предизвикват киселини. Поради тази причина е добре да избягваме ястията, приготвени с лютиви чушки, горчица, азиатско къри, чили. Сладките подправки като ментата също не са добър избор. Когато вечеряме навън, е препоръчително да изискваме да не подправят ястията ни или да сервират подправките отделно, за да се предпазим от киселини. Когато готвим, трябва изобщо да забравим за пикантните подправки.

Кофеинови напитки и храни

Съдържащите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.