zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Видове мазнини в храните



Видове мазнини в храните

Полезните ненаситени мазнини се съдържат в голямо количество в рибата и някои видове ядки.

Най-полезни са ненаситените мазнини, а най-вредни – транс-мазнините.

здраве.bg

Ако разбираме различията между различните видове мазнини в храните, това ще ни помогне да направим по-здравословен избор в ежедневната си диета. Хранителните режими с висока консумация на мазнини като цяло се считат за рисков фактор, водещ към здравословни проблеми като сърдечни заболявания, рак, затлъстяване, диабет, но всъщност някои от мазнините дори са полезни за здравето ни.

Диетичните мазнини са важна част от хранителния режим на всеки човек, защото именно те осигуряват енергията, от която се нуждае тялото, и помагат за абсорбирането и транспортирането на мастноразтворимите витамини. Като разберем разликата между трите вида мазнини – наситени, ненаситени и транс-мазнини, ще можем по-успешно да ограничим вредните и да наблегнем на полезните.

Ненаситени мазнини: най-здравословните

Изследванията са установили, че консумацията на храни със съдържание на ненаситени мазнини, особено като заместители на храните с високо съдържание на наситени мазнини, помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания като понижава нивата на LDL и общия холестерол.

Ненаситените мазнини са течни на стайна температура. Те предимно се извличат от растителни източници като зехтинът и маслото от канола. Ненаситени мазнини има и в ядките и авокадото. Рибите като сьомга, пъстърва и риба тон също са добър източник на този здравословен вид мазнини, както и на омега-3 мастни киселини.

Наситени мазнини: по-нездравословната алтернатива

За разлика от ненаситените мазнини, наситените могат да повишат риска от сърдечно заболяване. Консумацията на храни, богати на наситени мазнини, може да повиши нивата на LDL и общия холестерол в кръвта.

Наситените мазнини са твърди на стайна температура и са предимно от животински произход. Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.