zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и добавки за повече енергия и бърз метаболизъм



Витамини и добавки за повече енергия и бърз метаболизъм

Недостигът на някои есенциални вещества води до постоянна умора и неработоспособност.

Някои витамини и билки ни дават прилив на сили и ускоряват обмяната на веществата.

здраве.bg

Скоростта на обмяната на веществата в тялото ни (метаболизма) има пряко отношение към количеството енергия, което се отделя. Затова и забавеният метаболизъм се свързва с чувството на постоянна умора.

Изтощението се различава от чувството за умора, въпреки че да си изморен може да бъде признак на изтощение. На практика терминът изтощение се отнася до усещане за липса на енергия или намалена активност, което може да се дължи на заболяване, алергична реакция, депресия, недоспиване.

Тези състояния могат да бъдат облекчени чрез медикаменти, продавани без рецепта в аптечната мрежа, въпреки че този подход е доста краен, освен че може да има своите нежелани странични ефекти.

Някои витамини и хранителни добавки на билкова основа също биха могли да ви заредят с енергия и да ускорят обмяната на веществата. Независимо че става дума за добавки, консултирайте се с вашия лекар преди да започнете да приемате която и да е от тях.

Витамин В12

Учени от Университета в Мериленд обясняват на популярен език действието му в тялото ни по следния начин: витамин В12 е важен за превръщането на хранителните вещества в глюкоза, която тялото да използва като източник на енергия.

Съществено е значението на В12 и за правилното функциониране на нервната система, за здравето на кожата, косата, очите и черния дроб.

Недостигът на този витамин се проявява с чувство на изтощение, най-често дължащо се на намалено производство на червени кръвни клетки и развитие на анемия (т.нар. В12 дефицитна анемия). Хората в напреднала възраст, строгите вегетарианци и страдащите от смущения в храносмилането са с повишен риск от недостиг на витамин В12. Такъв може да се появи също и при прием на определени лекарства или някои остри и хронични заболявания.

Зелен чай

Изследователите в областта на алтернативната медицина смятат, че зеленият чай може да се използва широко както за предпазване, така и за лечение на някои видове рак. Научни изследвания показват, че той спомага за увеличаване...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.