zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плуване – за здраве



Плуване – за здраве

Плуването е комплексен спорт, подходящ за всяка възраст.

26 януари 2012, здраве.bg

Плуването е възможност да поспортуваме независимо от сезона. Освен това то е един от много малкото спортове, подходящи и за всяка възраст. Децата много обичат да си играят в басейна или на плажа, но това е полезно не само за деца. Възрастните, които практикуват плуване, по правило се радват на по-добро здраве и се чувстват по-релаксирани в сравнение с онези, които водят заседнал начин на живот. Дори хората в напреднала възраст могат да извлекат ползи и за физическото и психическото си здраве от плуването.

Плуване – за здраве на духа

Плуването е комплексен спорт – то ангажира всички мускули без да ги натоварва рязко. Освен това то разтоварва психиката и след час прекаран в басейна или морето си тръгваме с позитивно чувство. А забавлението намалява стреса.

Плуването изгражда и естествен, положителен отговор към стоенето във вода, а нека се замислим – именно тя е средата, в която изначално човек се развива в утробата на майка си.

Плуването дава възможност и да комуникираме с други хора, да срещнем нови приятели. Когато прекарваме приятно свободното си време край басейна или на плажа заедно със семейството и приятелите си, добавяме още приятни общи спомени, т.е. подобряваме психичното си здраве чрез социално общуване и отношения на близост.

Адаптирано плуване

С плуване може да се повлияят благоприятно различни нарушения в ходенето и зрението, затруднения в развитието, свързани с инсулти, церебрална парализа и други заболявания. За инвалидите често е много по-лесно да практикуват водни спортове отколкото такива на сушата - поради способността на течността да поддържа плаващото тяло на повърхността. Кратка консултация с физиотерапевт ще е достатъчна да разберете как точно да адаптирате плувната си техника - за да повишите мускулната си сила и дори в някои случаи за редуциране на степента на инвалидност.

Плюсове за физическото ни здраве

Плуването влияе добре на засегнатите от артрит...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    първа помощ    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.