zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Този слаб пол... мъжетеЕманципацията често превръща силните жени в лоши майки.

1 март 2006, здраве.bg

За “странната промяна” в съвременните мъже, според някои граничеща с инфантилност, днес говорят от всички страни - и психолози, и журналисти, и просто жените, растревожени от детските прояви на своите спътници в живота.
Като правило, според специалистите инфантилните мъже са “продукт на женското възпитание въобще и в частност на силните жени”.
Ако майката е силна личност, може да се смята, че момчето има много малък шанс да стане силен мъж. Защото силната жена е добър ръководител, но лош възпитател. Вместо да учи сина си да взима решения, тя прави това вместо него, ръководейки се от своето убеждение – “аз по-добре знам”. И в резултат на това се формира пасивен човек, лишен от инициативност и склонен да се подчинява.
Какво можем да посъветваме майките, които възпитават самостоятелно синовете си? Постарайте се да откриете сред заобикалящите ви подходящ мъж, с когото вашето момче би могло да общува. Това може да бъде ваш роднина, познат, дори неговият треньор. Нека вашият син да се занимава повече с “мъжките” спортове – борба, плуване, футбол, хокей, карате, джудо. Момчето трябва да изгради в себе си мъжки характер.
Още един проблем е свързан с инфантилността на мъжете. Защо силните жени толкова често избират слаби мъже? Сигурно по същата причина силните мъже избират слаби жени – за да демонстрират своята сила, а и защото двама лидери трудно могат да живеят заедно.
Но жената, колкото и да е силна, си остава жена. И рано или късно проявената слабост на мъжа до нея ще предизвика протест
Психолозите смятат, че хората могат да бъдат разделени на донори и реципиенти, на такива, които дават и такива, които вземат. При повечето хора присъстват и двете качества, но се срещат и такива, които предпочитат или само да вземат, или само да дават.
Силните мъже се страхуват от силните жени като от огъня, а слабите се нуждаят от тяхната закрила. Именно поради този факт на силните жени им е много трудно да създадат хармоничен брак и често остават самотни.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.