zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разум и възраст: годините не ни пречат да мислим бързо и правилно



Разум и възраст: годините не ни пречат да мислим бързо и правилно

Бързата и бистра мисъл не е присъща единствено на младите, показва изследване.

13 януари 2012, здраве.bg

Вероятно всеки ще се съгласи с твърдението, че с напредването на възрастта, реакциите на хората се забавят, като това важи и за способността им да мислят и реагират. Но, оказва се, това далеч невинаги е вярно. Или поне що се отнася до скоростта и бистротата на разума ни.

Независимо от напредването на годините при повечето хора се наблюдава същата скорост на обработка на информацията, вземане на решения и реакция. Разбира се, всичко това при условие, че сме психически здрави.

Според екипа, ръководен от професора по психология Роджър Радклиф от Университета на щата Охайо, един човек над 70-те може да има също толкова бърза и бистра мисъл както и един студент на 20. дори в немалко случаи да го превъзхожда – благодарение на опита.

Американските изследователи са анализирали резултати от тестове за когнитивно мислене, проведени върху деца. Било установено, че при учениците от втори клас скоростта на реакция на мисълта е по-ниска и по-неточна в сравнение с тази на възрастните.

Пикът на подобрение се оказал при достигане на студентските години. Така била дефинирана контролна група по отношение на когнитивния тест с участие на хора, преминали 60-годишна възраст. Участниците в този експеримент били разделени на две групи: от 60 до 74 години и от 75 до 90 години.

Резултатите показали, че ако точността на мисълта е напълно съпоставима на всяка възраст, то скоростта на реакция била в полза на студентите. Но ако на възрастните се налагало да вземат решение по-бързо, то те се справяли не по-лошо от 20-годишните.

Отбелязвайки че някои процеси в мозъка страдат с напредването на възрастта – например асоциативната памет), учените все пак достигат до извода, че напредването на годините не се отразява нито обезателно, нито при повечето хора на способността им да мислят бързо и да вземат правилни решения, съобщава Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.