zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Артрит или артрозаАртрит или артроза

Какво се крие зад различните термини, обозначаващи състоянията на ставите и медицинските процедури, свързани с тях.

здраве.bg

Артритът е често срещано заболяване, което може да приема много форми. Има няколко различни термина, които обозначават артрита – артроза, артралгия и артропатия. Думите артрит и артроза имат общ корен и произлизат от гръцката дума arariskein, която означава „прилягам”. По-късно е създадена и латинската дума arthron – „става”.

Артроза

Артрозата е дегенеративно състояние на ставите. В медицинската литература се използва и терминът диартроза - за обозначаване на всяка става, прилежаща към две кости.

Артрит

Артритът има само едно значение – възпаление на ставите. Този термин може да се променя, за да покаже причината за възпалението. Според определението на специалистите ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което засяга ставите, както и останалата част от тялото. Остеоартритът пък е увреда на хрущяла около ставите.

Подобни термини

Заедно с артрит и артроза , често се употребяват и две подобно звучащи думи - артралгия и артропатия. Докато ревматизмът може да се отнася за болка в мускулите, фиброзните тъкани или ставите, артралгията обозначава наличието на болка специфично в ставата. Артритът може да предизвика артралгия. Артропатията е заболяване на ставите. Подаграта е форма на артрит. Когато, заради подаграта, коляното се подуе, състоянието се нарича подагрена артропатия.

Процедури, свързани с артрита и артрозата

Няколко медицински лечения са получили наименования включващи корена „артро”: артроцентеза, артроскопия, артротомия и артродеза.
• Поставянето на игла в ставата и извличането на течност от нея се нарича артроцентеза.
• Артроскопията е процедурата по поставяне на малка камера в ставата.
• Хирургическото отваряне на става се нарича артротомия.
• Когато две кости, които обичайно формират става, се съединяват и създават неподвижна връзка, това се нарича артродеза. Артритът в напреднал стадий може да доведе до артродеза на костите.
...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.