zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошият началник вреди и на семейството ни



Лошият началник вреди и на семейството ни

Стресът от началника в работата влияе негативно и на отношенията ни у дома.

19 декември 2011, здраве.bg

Стресът и напрежението от негативното отношение на работното ни място повлиява отрицателно и личния ни живот. Ако имаме началник, който злоупотребява с времето и усилията ни, това не само ще доведе до проблеми на работа, но ще повлияе негативно и взаимоотношенията ни у дома, сочат резултатите от ново изследване, публикувано в онлайн изданието на Personnel Psychology.

Изследването е установило, че стресът и напрежението, предизвикани от злоупотребяващия началник, имат влияние и върху партньора на служителя, което се отразява на брачните взаимоотношения и оттам – върху семейната среда. Освен това резултатите сочат, че, колкото повече деца има у дома си, толкова повече работникът е удовлетворен, а колкото по-дълга е връзката с партньора, толкова по-слабо въздействие оказва злоупотребяващият работодател върху семейството.

Доказателствата подчертават нуждата компаниите да пращат недвусмислено съобщение до хората на ръководни позиции, че враждебното поведение към служителите няма да се толерира. Под злоупотреба от страна на по-висшестоящ се възприемат гневните избухвания, грубостта, публичната критика и необмислените действия на началника.

При подобна обстановка на работното място служителят не е в състояние да се мотивира или да запази позитивните си отношения с партньора или с другите членове на семейството си. Организациите трябва да окуражават служителите си да търсят подкрепа от ресурсните програми на компанията (като консултиране или програма за управление на стреса), за да могат хората да си изградят механизми за смекчаване на ефектите от злоупотребата в офиса върху семейните взаимоотношения.

В изследването са участвали 280 души, работещи на пълен работен ден, и техните партньори. 57% от служителите били от мъжки пол със среден стаж 5 години на текущото работно място, 75% имали деца, с които живеят. Средната възраст на служителите и партньорите им била 36 години, а средната продължителност на връзката им – 10 години.

Работниците попълнили онлайн...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.